De Blauwe tram reed vroeger in de regio Kennemerland, ABID wil hem herintroduceren

De Blauwe tram

Een verzamelnaam voor de trams die tussen 1881 en 1961 in het gebied tussen ScheveningenDen HaagLeidenKatwijkNoordwijkHaarlemZandvoortAmsterdamPurmerendEdam en Volendam reden. Deze Blauwe tram had vanaf 1924 een donkerblauwe kleur.

In de jaren 20, 30 en 40 was de Blauwe Tram een belangrijke verkeersader in de regio. De snelle en hoogfrequente tramdiensten maakten het wonen in forenzendorpen zoals Voorburg en Overveen aantrekkelijk, in een tijdperk waarin voor de meeste mensen de fiets het snelste particuliere vervoermiddel was.

De Blauwe Tram heeft dan ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van forenzenplaatsen in de streek. In de crisistijd deed NZH aan klantenbinding door enkele malen een tariefsverlaging door te voeren. Ook bij het opkomend toerisme in de streek speelde de tram een rol. Zo verzorgde NZH in samenwerking met andere vervoerbedrijven attractieve dagtochten, zoals een gecombineerde boot-tramrondrit Amsterdam – Volendam – Marken in de zomer. Voor de strandganger stond de tram naar Scheveningen, Katwijk, Noordwijk of Zandvoort gereed. Vaak werd extra capaciteit ingezet op dagen met gunstig strandweer.

Bron: Wikipedia

Interactief 3D model, beweeg het model met de muis of uw vingers, dubbelklik voor full screen view

ABID design

Voor de oprichting van ABID in 2003, werkte Alexander Bannink in een bedrijf dat trams en treinen ontwierp. Een prachtige ervaring!

Van huis uit is het treinen”virus” meegegeven, doordat Alexander’s vader Bob een zeer grote liefde voor locomotieven en treinen had. Tot het overlijden van Bob (1948-2019) werkte ze samen aan een miniatuur spoorbaan. Treinen en trams waren het gesprek van de dag. Het zakelijk kunnen werken aan trein concepten was dan ook geweldig!

De liefde voor openbaar vervoer concepten en ideeën is dus groot. Met dit blauwe tram concept geven we als ontwerpbureau ons visitekaartje af wat design kan betekenen voor openbaar vervoer oplossingen.

ABID’s blauwe tram moet hoogwaardig frequent openbaar vervoer gaan aanbieden in de regio Kennemerland. Door zeer luxe interieurs en trams te introduceren verleiden we de Haarlemmers en Bloemendalers tot het laten staan van de auto en te genieten van een tramrit langs de prachtige landschappen en hot-spots uit onze regio. Een tram kan zich zeer sierlijk door het landschap bewegen. Denk daarbij aan het rijden door het gras in een park of zelfs “over” water. Door de tram niet te lang te maken, en een hoge frequentie te geven, creëren we op trace’s een luxe gevoel. Een beleving voor de regio.

Passagiers hoeven niet lang te wachten door een hoge frequentie en door wellicht “on demand” openbaar vervoer te ontwikkelen kan de regio een “groene” toekomst in. Waar de stad meer natuur, minder autobewegingen en een betere waterhuishouding kan krijgen.

Van idee schets tot concept tekening en 3D model, we hebben de nieuwe blauwe tram zo uitgewerkt dat we u hopelijk inspireren.
Het 3D geprinte model van de blauwe tram staat bij ons kantoor in de vitrinekast.

Project: Blauwe tram

Client: Intern project

Jaar: 2010