Fietsontwerp wedstrijd, zoals de International bicycle design competition 2004 en 2010 is zeer inspirerend om aan mee te doen.

Fietsontwerp: Hybrid 2004

Ontwikkeld in 2004 voor deelname aan de IBDC fietsontwerp wedstrijd: International Bicycle design competition (IBDC) uit Taiwan.

Met dit concept kwamen we in de finale bij de beste 15 ontwerpen van de wereld.
Doorgaan naar de finale hield in dat er een miniatuur gemaakt moest worden. Er is een 1:4 schaalmodel gemaakt van deze fiets die uiteindelijk ook naar Taiwan is opgestuurd, daarmee nam ABID deel aan de finale beoordeling.

Wat is Hybrid? Hybrid is een fiets die elektrisch aangedreven is. Echter de accu vul je niet enkel via het lichtnet, maar ook via een trapbeweging die een dynamo aanstuurt. Een soort moderne knijpkat.

Hybrid is een 1 persoons tweewielig “voertuig” dat ideaal is voor woon werk verkeer. Hij bereikt een snelheid van 45 km/h.

De bestuurder/ster zit gedeeltelijk overdekt, maar door in-rits-bare zijramen is de waterdichtheid groter te maken. Dit zorgt er voor dat met Hybrid het comfort hoger is dan met een gewone elektrische fiets. De fiets heeft opbergruimte zoals een scooter. Een groot lithium ion pakket zorgt er voor dat het bereik van de fiets in combinatie met de dynamo functie oneindig is.

Doordat Hybrid niet volledig dicht is, maar deels overkapt is Hybrid bij inspanning meer comfortabel dan een volledig afgesloten voertuig.

Hybrid High comfort bike

Jaar: 2003-2004
Client: IBDC
Resultaat: Finalist

Fietsontwerp: Mommy daddy bike 2010

Ontwikkeld in 2010 voor onze tweede deelname aan een fietsontwerp wedstrijd, de Runride Bicycle design competition (IBDC) uit Taiwan.
Helaas is dit concept niet in de finale gekomen, desondanks is het een interessant concept.
De technologie borduurt voort op Hybrid voor wat betreft aandrijving en energieopslag. Maar deze fiets is wel een totaal ander concept dan dat Hybrid is.

De fiets is speciaal ontworpen als papa/mama fiets voor gebruik in de stad, voor kleinbehuisden.

Naast dat hij elektrisch is aangedreven, met menselijke “range extender” heeft de fiets nog meer opmerkelijke eigenschappen:

Spaakloos ontwerp, dit zorgt er voor dat we fietstassen in het hart van het wiel kunnen plaatsen. Deze zijn ingeklapt als ze niet gebruikt worden. Bij gebruik zijn ze los te ritsen en vormen ze een stevige tas voor boodschappen. Zo heb je altijd je tassen bij je maar zitten ze niet in de weg.

Het stuur is inklapbaar gemaakt, zodat de fiets eenvoudig in een hal geplaatst kan worden. de fiets kan volledig tegen de muur gezet worden zodat hij zo smal mogelijk is en in de meeste bovenhuizen met hal zal passen. Zonder dat je blijft haken achter het stuur als je er langsloopt.

De kinderzitjes zijn als hangmatjes ontworpen, gemaakt van EVA hangen de kids in een frame. 

Houders voor telefoon zorgt voor navigatie opties en vermaak voor de kinderen.

Voor Hybrid hebben we een 1:4 mockup model gemaakt, voor de mommy/daddy bike nog niet, maar dat staat wel op onze wensenlijst. wie weet 3D printen we eerdaags toch een mooi model.

Mommy & daddy bike

Jaar: 2010
Client: IBDC
Resultaat: inspiratie opgedaan en veel plezier gehad in ontwerpen van dit idee.

Erkenning

2004 Finalist Hybrid got selected to run for the win as one of the best 15 designs of the world.

Result: Merit Prize by IBDC

fietsontwerp hybrid 2004
fietsontwerp Papa/mama fiets