De Maco detectie robotvis voor gebruik in rivieren. Maco detecteert Microplastics en chemicaliën in het water en draagt zo bij aan een beter milieu.
Maco detectie robotvis: Measure Analysis Clean Observe
De Maco detectie robotvis is een zelfsturende robotvis die in de Nederlandse rivieren rondzwemt op zoek naar vervuiling en zijn vervuiler.
Een camera systeem gebruik makend van UV licht meet de aanwezigheid van (micro) plastic deeltjes en kan zo plastic vervuiling detecteren gebruik makend van een “slimme” software die vaststelt hoeveel plastic er precies gemeten wordt. Met een chemicaliën detectie probe kan maco ook andere vervuiling detecteren zoals koolstofverbindingen als aardolie maar ook zwaar gif en metalen.
Als maco vervuiling gevonden heeft blijft hij in de vervuiling zwemmen, geeft een signaal af aan de schoonmaak teams en laat zich samen met de vervuiling uit het water halen.
Maco zwemt ook in een school van vissen zodat er goed naar vervuiling gezocht kan worden. De school meet en zoekt met elkaar telkens andere waarden, en daar waar de waardes het hoogst zijn beweegt de school zich naar toe. Zo kan de school van onze robotvissen heel nauwkeurig samenwerkend de vervuiler opzoeken. De school communiceert real time met elkaar. en spoort zo de hoogste concentratie van vervuiling op. Maco kan ook worden ingezet om bedrijfs lozingen te controleren, door de school in het lozingsgebied los te laten… daarmee kan je naar een “vervuiler” betaald systeem toe gaan.
Dit concept is ontwikkeld gedurende een PWN (Puur Water Natuur) hackaton.
Interactief 3D model, beweeg het model met de muis of uw vingers, dubbelklik voor full screen view
Schone rivieren en oppervlakte water is voor de gehele wereld van groot belang, met onze Maco detectie robotvis proberen we te helpen aan een betere wereld.
Immers alle rivieren leiden naar de oceaan en zeeën, waar (micro) plastic deeltjes inmiddels grote problemen geven.
Maco werkt volgens het principe, wat er niet in komt vervuilt ook niet. Dus door de rivier schoon te maken komt de vervuiling niet terecht in zee.
Door een groep van onze Maco vissen op de landsgrenzen te positioneren, kan je controleren wat er via de buurlanden aan vervuiling naar binnen komt zodat je kan sturen op betere wet en regelgeving binnen Europa.
Maco kan zichzelf ook ophouden voor lozingspijpen van fabrieken en zo controleren of er aan quota voldaan wordt.
Iedereen die geniet van de rivier, is verantwoordelijk voor deze rivier.
Technologie gebruiken, om de aarde leefbaar te maken, dat is waar we bij ABID in geloven.
Om Maco tastbaar te maken hebben we een zeer hoogwaardig 3D model gemaakt met behulp van onze SLA 3D printer. Dit model heeft ook rondgezwommen in een test-basin, wel met eenvoudige techniek, als een testmodel.
Mocht u dit een tof concept vinden en kunt u dit concept realiseren? Wij leggen u het concept heel graag persoonlijk uit en dan kunt u ook het prototype zien, maak daarvoor met ons een afspraak. U bent van harte welkom.
Voor het maken van een afspraak verwijzen we u vriendelijk naar onze contact pagina
Details
Jaar: 2016
Opdrachtgever: PWN plastic free rivers hackaton
Status: Conceptueel idee, 1 op 1 prototype is gemaakt en heeft “gezwommen” in een testbasin.