Gewoon meedoen in de samenleving met ons hulpmiddel CoffeeGRIP is het hulpmiddel dat koffie en thee drinken de normaalste zaak van de wereld maakt, voor mensen met Reuma en spierziektes

Hulpmiddel CoffeeGRIP, voor mensen met een spierziekte of reuma.

In 2008 werkte Alexander zijn vriendin Linda Schippers als Ergotherapeut in opleiding bij een reuma centrum in Amsterdam. Daar kwam ze in aanraking met jonge reumapatiënten.

Mensen die soms in de samenleving tegen obstakels aanlopen die door het ontwikkelen van hulpmiddelen weg genomen kunnen worden.

Zo merkte Linda op dat het vasthouden van een koffiekopje aan het oortje bij sommige cliënten soms gewoon niet gaat. Om dat op te lossen schreven ze dan drinkbekers voor met grotere oren en veelal van plastic gemaakt, groot, log en bovenal lelijk, zeker ook doordat dit product aangeeft dat er iets aan mankeert, terwijl de cliënten gewoon hippe jonge mensen zijn.

Onze uitdaging, ontwikkel een drinkhulpmiddel dat op 100% van de kopjes met oor past en liefst ook een theemok kan voorzien van betere Grip zonder dat de gebruiker pijn bij gebruik heeft. Met het idee van Linda zijn wij aan de slag gegaan.
De opdracht: maak een hip, lichtgewicht, compact, veilig en betaalbaar drinkhulpmiddel voor koffie en thee.

Inmiddels zijn we vele prototypes verder, gemaakt met onze 3D printers en in huis productietechnieken. Onze doelstelling, passend op 100% van de koffiekopjes is een enorme uitdaging. Maar wel een die wij graag aangaan.

Interactief 3D model, beweeg het model met de muis of uw vingers, dubbelklik voor full screen view

Ontwikkeling van ons hulpmiddel CoffeeGRIP idee

Ondanks dat het een eenvoudige opdracht lijkt bleek het uiteindelijk niet zo eenvoudig als het in eerste instantie leek. We hebben met dit product en zijn eisen een goede puzzel te pakken, vol met tegenstrijdige eisen, productietechnieken, investeringen en kostprijs uitdagingen.

Als eerste idee dachten we er aan om CoffeeGRIP uit 1 stuk gegoten PU polyurethane te maken, een enkel handvat model. Deze was als prototype echter te lastig met 1 hand op een kopje te plaatsen en zo ging de zoektocht verder. Van een complex idee met wel 8 onderdelen, hard en zacht tot complex gevormde producten uit 1 onderdeel.

Tijdens dit project hebben we ervaring opgedaan in het maken van mallen, lage druk PU (polyurethane) gieten in verschillende hardheden, siliconen gieten en epoxy. met onze 3D printers maken we daar zelf de complexe mallen voor. Op dit moment hebben we een versie die uit meerdere materialen bestaat, dat 3D geprint is en die goed lijkt te werken. Maar 100% van alle kopjes blijft een uitdaging.

Het ontwerp en product kan altijd nog beter in ons optiek, dus we zijn het ontwerp nog steeds aan het verfijnen. We hopen dat we een product kunnen maken dat voor het grootste gedeelte spuitgietbaar is en een klein deel wat 3D geprint is. Op deze manier leveren we u een op maat gemaakt uniek en geweldig passend hulpmiddel!

Ons doel is het brengen van comfort en verlichting aan hen die dat zo goed kunnen gebruiken door de aandoening waar ze aan leiden. Een werkend op maat gemaakt hulpmiddel dat mensen gewoon laat meedoen in de samenleving zonder dat ze communiceren dat ze ziek zijn. Gewoon gezellig een kop koffie of thee drinken met vrienden zoals iedereen.

Zodra ons hulpmiddel CoffeeGRIP klaar is voor commerciële uitrol zal deze in onze webshop verkrijgbaar zijn.

Project:

Jaar: 2008-2020

Client: ABID Internal project

Specificatie: 3D geprint idee in hard en zachte materialen, Coffeegrip is op maat gemaakt.