Van 2005 tot 2008 was Alexander Bannink met zijn bedrijf ABID de autodesigner van het Veronica Televisie autoprogramma “De Grote Beurt”

De Grote Beurt

Iedere vrijdagavond vormde De Grote Beurt samen met “Top gear” en “Wegmisbruikers” de Veronica autoavond.

Als auto designer was ik verantwoordelijk voor het maken van alle designs.

Het was een waanzinnige tijd, waarin ik zeer veel geleerd heb: design binnen budget, design binnen capaciteit, design voor televisie, user centered design, design voor sponsoren, design met grote tijddruk, design met grote zakelijke belangen achter de schermen. Kortom een goede uitdaging, die ik altijd vol plezier aanging!

De Grote beurt tekeningen

Het format van de grote beurt:

De eigenaar van de auto (kandidaat) werd door familie of vrienden opgegeven. De kandidaat werd overvallen met een cameraploeg en de presentatrice. De eerste 5 seizoenen werden gepresenteerd door Yorinde Moll en de laatste seizoenen door Suzanne de Jong. Met groot enthousiasme wisten de presentatrices de auto’s in bezit te krijgen zodat de monteurs hun “magic” konden doen. De auto’s werden de werkplaats in gereden. Om er na twee weken bouwen met een groot feest, glitters en bombarie onthuld te worden. Dan wordt de auto weer teruggeven aan de kandidaat. De auto was dan geheel naar de zin en smaak van de kandidaat omgebouwd.

Compleet met nieuwe paint-job, audio, multimedia, en andere passende design elementen. Soms ook met een enorme knipoog (wat overigens niet door iedereen gewaardeerd werd, de echte autoliefhebbers wilden nogal meer dan eens hun eigen mening ventileren en die was behoorlijk ongezouten, echter de aard van het programma is dat een auto zo ver “custom build” wordt dat de smaak heel specifiek die van de kandidaat wordt, lees “dat moet dus ook niet door iedereen mooi gevonden worden”) maar wel altijd met de wensen van de kandidaat in het achterhoofd. Spraakmakende tv, en zeer zeker ook blije mensen…

De Grote Beurt Airbrush artwork

Het design

Ik begon altijd met een design brief, achtergrond info over de kandidaat. Hobbies, wensen, dromen en passies werden vertaald naar een design passend bij zijn of haar auto en persoonlijkheid.

Daarna maakte ik altijd meerdere design tekeningen voor de werkplaats, tv en regie. Zodat iedereen zijn of haar taak kon inplannen en de auto naar het design kon verbouwen.

Eerst deden we dat samen met Care autoschade, later met Merks in Heemstede en we eindigden bij Spectrum verfindustrie in Mijdrecht waar we de laatste 4 seizoenen gemaakt hebben. Het team van monteurs was altijd van de aanpak en de gezamenlijke skills waren indrukwekkend. 

Met heel plezier denk ik terug aan iedereen met wie ik heb mogen werken.

Direct Limo

De verbouwing

Het is en blijft commerciële tv. Dus gesponsorde producten moest ik altijd in het design verwerken. Gelukkig wordt je daar naar verloop van tijd steeds beter in. Zeker als je de vrijheid krijgt van de sponsoren om naar eigen inzicht hun producten te verzagen.

We hebben redelijk wat auto’s verbreedt en verlaagd. Altijd een volledig nieuw lederen interieur en de lak aan de buitenkant was zeker in de tijd van Merks Autoschade en Spectrumverf top notch.

De grote beurt veronica opel calibra

De onthullingen:

Van het GelreDome tot circuit Zandvoort, er wordt door de getalenteerde mensen van de productie altijd iets moois bedacht. Zeker de puzzeltocht in seizoen 4 was erg leuk en voor 20000 man in het GelreDome staan bij een autofestival zal ik ook niet gauw vergeten. 

Van mijn “eigen” Ferrari 550 Maranello tot Suzuki Alto, allemaal onthuld vol trots en altijd was het een feest! Tot de dag van vandaag mis ik het gevoel van samen werken aan 1 groter geheel, en daarin slagen en dat dan vieren. Wat ik er aan over heb gehouden is dat we tot op de dag van vandaag alle successen binnen ons bedrijf vieren. Het leven is te kort om dat niet te doen.

prototype next level build by dgb

De toekomst:

Als een van de duurste televisie programma’s van de Nederlandse tv is de grote beurt in deze tijd niet meer te maken. De reclame deals leveren te weinig op tegenwoordig. Daarnaast is het “pimpen” van auto’s echt niet meer van deze tijd.

Maar… stel je nou eens voor… het zou wel doorgaan… volledig anders, met een twist van nu…

Dan zou er zomaar een heel vet programma ontstaan, 3D scannen, 3D printen, 3D geprinte mallen, 3D metaal prints eigen bodykits, interieur innovaties en veel, veel meer… En dan pimpen we de auto’s niet, maar maken we een benzine “guzzler” milieuvriendelijker door een waterstof systeem, alternatieve brandstofsysteem of electro systeem in te bouwen… En noemen we het “de groene beurt”? Een utopie? Wellicht! Maar onze ideeën worden soms realiteit… Dat is immers mijn vak.

Neem gerust contact op als je dit idee deelt!

Beach buggy kever

Programma: De grote beurt 

Aantal uitzendingen met ABID: 89

Aantal designs gemaakt: 135 auto’s 

Sponsoren: Autostyle, Vredestein, Pioneer, JVC, Kenwood, LG, Caliber, Care Autoschade, Profile, AkzoNobel, Spectrum verfindustrie, 4CR, Alcar, AEZ, DOTZ, Dezent, Clifford electronics, BMS autobekleding e.v.a.