Met onze nieuwe 3D printer speciaal geschikt voor het maken van unieke wearables willen we lichtgewicht goed passende 3d geprinte ortheses produceren

Het idee: 3D geprinte orthese maar dan met een bijzondere 3D printer gemaakt

Wat is een orthese?

Een orthese is een uitwendig gedragen lichaamsondersteuning , te verkrijgen als confectie product maar ook op maat gemaakt door een specialist, zoals een medisch instrumentmaker. Door ons werk aan CoffeeGrip werden we gewezen op de mogelijkheden van 3D printen van ortheses in 2013 en sindsdien werken we bij ABID aan het uitwerken van dit idee/concept.

Waarom een 3D geprinte orthese?

De handgemaakte ortheses gemaakt door een medisch instrumentmaker kosten tijd om te maken, veel vakmanschap dat soms lastig te vinden is, kennen een beperkt aantal materialen die werken of verwerkbaar zijn en moeten veelal meerdere keren gepast en aangepast worden. Met slim 3D printen en een nieuw ontwikkelt proces kunnen we dit proces, wat al jaren zo gedaan wordt, mogelijk verbeteren, verkorten in doorlooptijd, kosten reductie en het tekort aan vakmensen is zo minder een probleem aan het worden.

Waarom niet op een bestaande 3d printer deze ortheses printen?

Dat hebben we uiteraard geprobeerd, echter bestaande 3D printers hoe goed ook hebben altijd in 1 richting een zwakte, daarnaast zijn meerdere materialen door elkaar lastiger te printen omdat daar veel wisselingen per laag in zitten.
Onze 5 assige machine bouwt het product heel anders op en kan daardoor meer sterkte leveren doordat hij 360 graden sterkte kent. Door middel van tool-wissel kunnen we tot wel 8 verschillende materialen door elkaar printen en zo heel bijzondere producten maken.

Wat is jullie ambitie?

Onze ambitie is allereerst om een goed werkende machine te hebben, op dit moment zijn er met onze eigen software nog wat hobbels te nemen, maar langzaam maar zeker zullen we er komen.

Heeft u  interesse in ons idee, of denkt u ons te kunnen helpen, neem contact met ons op!

Van 3D scan, via onze software naar onze machine naar uw eigen op maat gemaakte 3D geprinte orthese. Perfect passend, comfortabel en ondersteunend

Met een iPad en een 3D scanner daarop, zijn we in staat om een 3D scan te maken van hand, voet, been of hoofd en deze in ons software pakket te laden waarin we daarna de spalk digitaal kunnen “aanmeten”.

Met het 3D model dat daarin ontstaat kunnen we in ons zelfde software pakket machinecode creëren en daarmee onze wearable 3D printer aansturen. Alles in huis en ontwikkeld door ABID.

Doordat we kunnen printen in meerdere materialen, met verschillende structuren en vrij zijn in vormgeving kunnen we functionaliteit, comfort en sterkte sturen zodat onze ortheses, spalken, helmen en protheses vernieuwing brengen binnen de orthopedie. Tevens werken we aan een concept orthese die verstelbaar is en zo langer mee kan gaan en gedurende de draagtijd ook bijgestuurd kan worden.

Doordat minder mensen voor techniek studeren kiezen zijn medisch instrumentmakers lastig te vinden, deze specialisten kunnen binnen de instrumentmakerij hun expertise beter toepassen op moeilijke producten en onze machine maakt de eenvoudigere. Als een recept kunnen we deze ortheses | spalken = wearables uitwerken en maken in onze toekomstige 3D 5 axis fabriek, leveren aan de orthopedie die hem vervolgens aan de patient levert en aanmeet met eventuele aanpassingen.

Specificatie

Idee: 3D geprinte multimateriaal ortheses met langere levensduur en beter comfort dan huidige op maat gemaakte ortheses

Jaar: 2012- heden

Client: Intern ABID project