Het maken van prototype modellen is een essentieel onderdeel van het ontwerpproces en presentatie. Er zijn verschillende methodes die binnen ABID gebruikt worden voor het maken van prototype modellen. De methode die toegepast zal worden hangt af van de wensen van de opdrachtgever.

Modelbouwschaal 1:X

Wanneer de opdrachtgever een schaal model verlangt van een ontwerp wordt het model gemaakt op de gewenste afmeting. Het voordeel van een schaalmodel is dat deze gemakkelijk meegenomen kan worden naar bijvoorbeeld presentaties of investeerders. De prijs van een prototype model op schaal is meestal lager dan een 1 op 1 prototype, maar het model hoeft niet minder indrukwekkend te zijn, scharnieren, verlichting, afwerking alles kan zo mooi mogelijk en natuurgetrouw gebouwd worden. Onze prototype modellen laten niets aan de verbeelding over. In 1 oogopslag kunt u uw eigen idee beoordelen.

Modelbouw 1 op 1

Voor verschillende opdrachtgevers zijn er de afgelopen jaren 1 op 1 prototype modellen gemaakt met behulp van onze printers. De modellen kunnen naar wens afgewerkt worden. Soms wordt een 3D geprint model direct uit de machine opgeleverd. In andere gevallen wenst de opdrachtgever een volledig geplamuurd en gelakt product met de afwerkingskwaliteit van een auto.

De 1:1 producten kunnen wel zo groot zijn als LxBxH = 3 m x 1 m x 2 m. volledig 3D geprint en samengesteld.

Handgemaakte modellen

Kleimodellen, schuimmodellen, gecombineerde materiaal modellen (Schuim, MDF, metaal)

Om een eerste goede indruk te krijgen van een ontwerp, zijn vormgeving en afmetingen maken we spuugmodellen of zichtmodellen. Een Spuugmodel is een belangrijke tool in de ideefase van een project om snel verschillende ideeën te kunnen weergeven. Zichtmodellen hebben als voornaamste doel om de vormgeving van het product of ontwerp te kunnen beoordelen.

Bij ABID werken we in diverse materialen dit soort modellen uit. We kiezen een materiaal uit op basis van bewerkingssnelheid en eindresultaat en afwerkings mogelijkheden. Materialen waarin we werken zijn, klei, plasticine, PU schuimen in diverse hardheden, MDF en plaatwerk van bv metaal of kunststof.

Onze eerste opdracht in 2003 was het implementeren van Rapid Prototyping in de R&D afdeling van een groot internationaal bedrijf. Door onze industrieel design achtergrond was de kennis van 3D printen en rapid prototyping op school al meegegeven.

Sinds 2012 werkt ABID met in huis 3D printers.

Onze eerste printer was een Ultimaker 1 en die hebben we er flink van langs gegeven. Van autominiaturen tot medische hulpmiddelen, we hebben hem gebruikt voor onze innovaties en uitdagingen. Daardoor kregen we een goed inzicht in de limitaties maar vooral ook de kansen van 3D printen.
Ons machinepark is heel anders dan toen we begonnen, we hebben nu 8 machines in totaal met verschillende materiaal opties, afmetingen en techniek.

Van lasergestuurd tot groot formaat, wij maken er prototypes mee voor onze design cliënten…

Van idee tot eindproduct, wij helpen u er graag bij. Neem gerust contact met ons op

Formlabs SLA 3D printer

Een Formlabs Stereo Lithography machine is een machine die producten maakt door vloeistof versneld uit te harden. De producten uit deze machine voelen aan alsof deze zijn spuit-gegoten. Er zijn meerdere materialen beschikbaar voor deze machine met verschillende materiaal eigenschappen en sterktes. Hierdoor kunnen we zeer hoogwaardige prototypes maken die niet van een spuit-gegoten product te onderscheiden zijn

De Creality CR10 S5 is een printer waarmee producten van 500 mm x 500 mm x 500 mm (LxBxH) geprint kunnen worden.

Door upgrades die binnen ABID aan deze machines zijn gedaan kunnen er nu 4 materialen tegelijkertijd en door elkaar heen geprint worden. Dit zorgt voor prototypes met complexe functionaliteit die we tegelijk kunnen maken, denk hierbij aan vervormbaar, scharnierbaar en meer.

De printer kan zowel Copolyester, PLA, Carbon en zachte materialen als TPU printen.

Onze Bigrep Studio is een grote professionele 3D printer met een print afmeting van 1000 mm x 500 mm x 500 mm.

Met deze printer kunnen we grote en zeer fraaie producten 3D printen.

Met onze Bigrep maken we 1 op 1 prototypes soms wel met de afmeting van een kleine auto.

Hoe we dat doen? We zijn experts in het opdelen van ontwerpen die we in delen 3D printen en daarna met onze verbindingstechnieken (lijmen, schroefverbindingen en 3D klem vorm verbindingen) combineren tot een enorm prototype.

Deze grote samengestelde prototypes kunnen vervolgens ook nog afgewerkt worden met lak en plamuur tot een showroom shine aan toe.

Uw prototypes kunnen geprint worden in diverse materialen waaronder: Copolyester, PLA, temperatuur resistent PLA en zachte materialen als TPU.

Sinds 2018 werkt ABID aan een eigen bewerkingsstation voor het maken van spalken, ortheses en protheses.
Door onze ervaring met de standaard 3D printers zagen we een mogelijkheid om sterkere en lichtere 3D geprinte producten te maken op een eigen ontwerp machine. Een machine die het, zoals als wij als ontwerpbureau, net even anders doet…

Het resultaat:

Onze in huis ontwikkelde 5 Assige 3D printer geeft de mogelijkheid om sterkere en vrijer gevormde producten te maken.
Door een unieke combinatie van materialen kunnen alle producten sterker geprint worden dan op een traditionele 3D printer.

Dit project is nog steeds in ontwikkeling. Mocht u interesse hebben in onze techniek of een product willen laten maken op onze machine, neem contact met ons op we staan u heel graag te woord en kunnen een demo geven mits gewenst.

Lage druk gieten

Bij lage druk gieten wordt er een hars in een mal gegoten. Deze mal kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Na het uitharden wordt het product uit de mal verwijderd. Deze productiemethode wordt gebruikt wanneer er een kleine serie gewenst is. Wanneer de opdrachtgever het product wil testen of belasten wordt er ook gekozen voor lage druk gieten omdat dit een sterker product oplevert dan een 3D geprint product.

Vacuümvormen

Bij vacuümvormen wordt er gebruik gemaakt van een plaatmateriaal dat doormiddel van een vacuüm over een mal getrokken wordt. Doordat wij de beschikking hebben over warmtebestendige materialen in onze 3D printers kunnen de mallen voor het vacuümvormen sneller en goedkoper gemaakt worden dan traditionele mallen.

Kunststofrecyclen

Al ons 3D print afval recyclen we door middel van Shredden, drogen en opnieuw draad extruderen.
Met deze nieuwe draad kunnen we dan opnieuw onze 3D printers voorzien van materiaal en daarmee wellicht uw prototype maken.

ABID heeft een 3Devo systeem aangeschaft om zijn ecologische footprint zo klein mogelijk te maken.
Een betere wereld begint bij onszelf!